Ukoi pragnienie, nakarmi i jeszcze będzie smacznie i zdrowo.
Zapraszam na lekką zupę najlepszą na lato w smakach azjatyckich.
Zupa po azjatycku.
Składniki:
Przepis własny z kuchni azjatyckiej.
Składniki:
- 1 korzeń pasternaku
 - 1/2 brokuła wraz z łodygą
 - 2 marchewki
 - 1/2 pęczka białych szparagów
 - 15 centymetrów białej rzodkwi
 - 2 - 3 łyżki posiekanej natki
 - 2 - 3 łodyżki posiekanej bazylii cytrynowej
 - 2 - 3 łyżki posiekanych listków kolendry
 - 100 g groszku cukrowego
 - 1 trawa cytrynowa
 - 1 ząbek czosnku
 - 1 łodyga selera naciowego
 - 1500 ml bulionu wieprzowego
 - 3 kapelusze boczniaka
 - 4 łyżki sosu sojowego
 - sól morska
 - 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 
Przygotowanie zupy:
- Brokuła podzieliłam na różyczki a łodygę, miękką jej część pokroiłam w paski.
 - Korzeń pasternaku pokroiłam w kostkę, marchewkę w plasterki, rzodkiew także pokroiłam w kostkę.
 - Szparagi obrałam i połamałam na mniejsze kawałki.
 - Selera naciowego pokroiłam w plasterki a kapelusze grzybów w paski.
 - Łodygę trawy cytrynowej rozbiłam trzonkiem noża, ząbek czosnku oraz groszek cukrowy zostają w całości.
 - Wszystkie warzywa wylądowały w garnku, gdzie dodałam bulion i gotowałam wszystko przez 15 minut.
 - Po tym czasie warzywa są już przyjemnie chrupkie, nie mogą być rozgotowane.
 - Mąkę ziemniaczaną rozprowadziłam w 1/3 szklanki wody i wlałam do gotującej się zupy, zamieszałam i na koniec dodałam posiekane zioła i doprawiłam solą i pieprzem cayenne oraz sosem sojowym.
 
Przepis własny z kuchni azjatyckiej.
2 komentarze
Wygląda pięknie i pewnie tak samo smakuje - z dodatkiem świeżej kolendry to musi być poezja :) Przypomina mi nieco zupę tajską, którą robię. Polecam Ci poszukać przepisu na białą zupę tajską (na mleczku kokosowym) - też świetnie pasuje latem:)
OdpowiedzUsuńJa to zupowa w ogóle jestem, ale jak danie jest w dodatku zupą azjatycką to kupuje mnie od razu.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.