środa, 2 lipca 2014

Łosoś z grilla na szpinaku i mash ziemniaczanym

Inspiracją do przyrządzenia łososia na szpinaku z mash ziemniaczanym było podobne danie z brytyjskiego pubu w Londynie.
Przygotowała je osoba na stronie Kwestia Smaku .
Ja danie przygotowałam na Grand Prix Wielkiej Brytanii jadąc dalej z Formułą 1 i Darią.
Łosoś tak przygotowany jest aromatyczny i soczysty a ziemniaki tak kremowe że zastępują sos.
Serdecznie polecam.
Łosoś na szpinaku.

Składniki:
  • filet z łososia ok. 300 g
  • sól morska
  • pieprz młotkowany
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
Mash z ziemniaków:
  • 400 g ziemniaków
  • 50 g masła
  • 80 ml śmietanki 30 %
  • sól
  • biały pieprz 
Szpinak:
  • 150 g szpinaku baby
  • 3 łyżki oliwy z oliwy
  • sól
  • pieprz młotkowany
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:
  • Najpierw zajęłam się ziemniakami czyli obrałam je ze skórki i ugotowałam w osolonej wodzie.
  • Po ugotowaniu utłukłam ziemniaki przy pomocy praski z masłem i śmietanką doprawiając solą i białym pieprzem.
  • Łososia umyłam i osuszyłam a potem natarłam go solą i pieprzem a także oliwą.
  • Listki szpinaku umyłam, poodrywałam im ogonki i osuszyłam.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek i podsmażyłam na niej listki szpinaku do momentu aż zwiędły, posoliłam wcisnęłam ząbek czosnku i doprawiłam pieprzem.
  • Na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej nie używając już tłuszczu grillowałam filet z łososia po 3 minuty z każdej strony.
  • Łosoś wtedy jest soczysty i delikatny.
  • Podawałam łososia na mash ziemniaczanym i liściach szpinaku.
Smacznego.
Przepis kuchni angielskiej.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger