wtorek, 15 lipca 2014

Niebieska rolada z gruszką

Pyszny deser na zimno.
W zależności od pory roku można dodać inne owoce  i mamy inny deser.
Dodatki też według upodobań zjadających.
Zapraszam jednak do fajnej zabawy podczas przygotowania tego deseru.

                      Składniki:
  • 2 galaretki o smaku Blue curacao
  • 2 duże gruszki Konferencja
  • garść rodzynek
  • 2 - 3 łyżki migdałów
  • plastikowa butelka typu PET
Z butelki odcięłam oba końce i jeden koniec zawinęłam folią spożywczą i obkleiłam taśmą klejącą.
Galaretki rozpuściłam w 600 ml wrzącej wody i pozostawiałam do przestygnięcia.
Z gruszek wycięłam środki z pestkami specjalnym nożykiem i pokroiłam je wraz ze skórką w plastry.
Butelkę końcem z folią ustawiałam na talerzu i włożyłam do niej kilka plastrów gruszki.
W środek gruszki powtykałam migdały a po bokach wsypałam rodzynki.
Zalałam tężejącą galaretką i wstawiłam do lodówki aby zastygła, potem wyjęłam i włożyłam resztę plastrów gruszki, migdałów i rodzynek .
Wstawiłam roladę na całą noc do lodówki.
Jak galaretka była dobrze stężała zdjęłam dół z foli i rozcięłam butelkę.
Rolada gotowa.
Smacznego.
Pomysł Ala

5 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger