sobota, 31 maja 2014

Syrniki czyli rosyjskie placuszki z twarogu

Syrniki czyli rosyjskie placuszki z twarogu i "Wypiekanie na śniadanie".
Tym razem nie określono przepisu na nasz wypiek.
Tym razem Małgosia i Dobrafka wymyśliły że każdy niech zrobi na śniadanie coś co mu będzie smakowało czyli kanapki, omlety, naleśniki, placuszki czy jeszcze coś innego byleby smakowało.
Ja wybrałam rosyjskie syrniki czyli placki z twarogu - nazwa od rosyjskiego słowa Syr czyli po prostu ser.
Syrniki czyli smażone placki z mąki, sera i jajek.
Dodatkowo dodałam rodzynki i obtaczałam w mące.
Wyszły pyszne i dlatego polecam wszystkim serdecznie.

                Składniki:
  • 500 g sera twarogowego półtłustego
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jaja
  • 4 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki rodzynek
  • mąka do obtaczania
  • 4-5 moreli
  • melasa trzcinowa do polania
  • olej do smażenia
Ser włożyłam do miseczki i rozgniotłam widelcem.
Dodałam do niego jaja, cukier i dokładnie rozgniotłam.
Potem dodałam rodzynki, cynamon i mąkę, wyrobiłam.
Morele pokroiłam na kawałki.
Z masy twarogowej lepiłam placuszki - masa jest dość klejąca - i obtaczałam w mące, strzepując jej nadmiar i smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Na talerzu polałam melasą trzcinową i posypałam kawałkami moreli.
 Smacznego.
Przepis kuchni rosyjskiej i ukraińskiej.
Razem ze mną pyszne śniadanie zrobili: 
Marzena z bloga Zacisze kuchenne
Małgosia z bloga Smaki Alzacji
Bożena z bloga Moje domowe kucharzenie
Paweł z bloga Marder&Marder Manufacture 
Karina z bloga Jak pączek w maśle 
Wiosenka z bloga Eksplozja Smaku 
Ala z bloga Alka piecze i gotuje 
Dobrawa z bloga Bona Apetita! 
Monika z bloga Niezapomniane smaki 
Marzena z bloga Kulinarne Szaleństwa Maniusi
Bernika z bloga Mój kulinarny pamiętnik
Kasia z bloga Ulubione przepisy

24 komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Pewnie taka jajecznica musi być przepyszna, dziękuję.

      Usuń
  2. Muszę Ci napisać Dorota, że zawsze kiedy Cię odwiedzam trafiam na jakieś ciekawe przepisy i równie ciekawych nazwach..strasznie inspirujesz wiesz? kolejny raz dziękuję, że znowu z nami jesteś:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O ile miłych słów Małgosiu, dziękuję i mnie było miło.

      Usuń
  3. Podziwiam Cię za te wszystkie pyszności:)))chciałoby się wszystko wypróbować:))Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbuj Reniu próbuj, smacznego i pozdrawiam.

      Usuń
  4. A gdzie można kupić melasę?
    Jadwiga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sklepach ze zdrową żywnością ale ostatnio widziałam już w marketach takich jak Piotr i Paweł czy Tesco.

      Usuń
  5. Takich syrników jeszcze nie jadłam..dzięki za miłe spotkanie w kuchni..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie, dziekuję Bożenko.

      Usuń
  6. Hej Dorotka :-) bardzo ciekawe przepis,myśle ze niedlugo wyprobuje :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie Monia bo i szybciutko i pysznie.

      Usuń
  7. Ale pysznie wyglądają :-) dziękuje za wspólne śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajne te placuszki:-) Zapisuję do wypróbowania:-) Dzięki za wspólne śniadanie:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. robię podobne, są pyszne dziękuję za wspólne śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  10. dzięki za wspólne śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger