piątek, 9 maja 2014

Karobowy sernik z czereśniami

Dziś przedstawiam Wam bardzo zdrowy, bardzo wilgotny i bardzo dobry sernik karobowy z czereśniami.
Jest wilgotny, kremowy i delikatny w smaku, idealny do filiżanki zielonej, gorzkiej herbaty, polecam.
Sernik z czereśniami i karobem.

Składniki: - tortownica 18 cm 

  • 600 g serka naturalnego homogenizowanego 
  • 1 jajo 
  • 2 łyżki karobu 
  • 1/2 łyżki kakao 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka syropu ze stewii 
  • 2 łyżki miodu gryczanego 
  • 2 łyżki cukru pudru trzcinowego 
  • szczypta soli 
  • szczypta cynamonu 
  • szczypta kardamonu 
  • 300 g czereśni wydrylowanych 
Sos: 
  • 100 ml soku z czereśni 
  • 1 łyżka cukru różanego 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
  • Wszystkie składniki czyli serek, jajo, karob, kakao, miód, cukier, stewię i przyprawy włożyłam do miski miksera i wymieszałam na jednolita masę.
  • Na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną i wylałam masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na wierzchu ułożyłam wydrylowane czereśnie. 
  • Piekłam sernik 60 minut w temperaturze 180 C.
  • Sernik jest bardzo wilgotny i taki ma być.
  • W między czasie zrobiłam sos.
  • Do garnuszka wlałam sok z czereśni, dodałam cukier różany a jak się zagotował wlałam rozrobioną w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną.
  • Zagotowałam ciągle mieszając.
  • Sernik po upieczeniu studziłam w formie a potem całą noc w lodówce.
Smacznego.
Inspiracja tutaj [ klik ]

3 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger