czwartek, 27 marca 2014

Kaya - kokosowy dżem malezyjski

Nie wiem, nie wiem czy to można nazwać dżemem, szybciej pastą ale skoro pod takim hasłem znalazłam go w sieci to też tak go nazywam.
Dżem robi się w Malezji i jest przepyszny.
Sceptycznie podchodziłam do jego zrobienia a niepotrzebnie bo po schłodzeniu smakuje wybornie.
Dżem przygotowałam w ramach wydarzenia "Wspólne gotowanie z formułą - Malezja"
Wydarzenie utworzyła Daria a pyszne dania same się nasuwają na kolejny etap Formuły 1.



Składniki:
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 160 ml mleka kokosowego
  • szczypta soli

Przygotowanie dania:
  • Do garnka wlałam wodę i pozostawiłam aby się zagotowała.
  • Do miski - takiej aby można ją było postawić na garnku - wbiłam jaja, dodałam cukier oraz mleko kokosowe i szczyptę soli.
  • Wymieszałam wszystko i miskę umieściłam na garnku z gotującą wodą.
  • Teraz delikatnie mieszałam aż masa zgęstniała a trwało to u mnie 30 minut.
  • Zdjąć miskę z garnka i mieszając doprowadzić aż dżem przestygnie.
  • Przełożyć do słoiczka i wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia.
  • Z bułką maślaną smakuje wybornie.
Smacznego.

6 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger