czwartek, 6 marca 2014

Fusilli tricolore z sosem pomidorowym i łososiem

Włoskie nazwy, włoskie danie, pyszne i pożywne.
Bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo smakowite.
Polecam serdecznie.

                 Składniki:
  • 250 g makaronu fusilli tricolore
  • 430 g łososia norweskiego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
  • plastry cytryny + sok
  • masło klarowane do smażenia
               Sos:
  • 150 ml aromatyzowanego przecieru pomidorowego [ klik ]
  • 2 łyżki śmietanki 30 %
  • garść posiekanych ziół: bazylia, melisa, koperek, natka
  • sól
  • pieprz
  • cukier
Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al'dente.
Kawałki łososia posoliłam, posypałam pieprzem oraz skropiłam sokiem z cytryny.
Na patelni rozgrzałam masło i smażyłam łososia na złoty kolor z obu stron, najpierw skórą do dołu.

Teraz sos, a będzie szybko.
Wlałam przecier aromatyzowany do garnka, może być zwykły i sami go z aromatyzujecie.

Dodałam sól, cukier, pieprz i zagotowałam.
Dodałam wówczas śmietankę, wymieszałam, dodałam zioła i sos gotowy.
Makaron wymieszałam z sosem, na wierzchu położyłam łososia i plastry cytryny, posypałam posiekanym koperkiem.
 Smacznego.
Pomysł własny.

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger