czwartek, 13 lutego 2014

Kwiat drożdżowy

Jutro Walentynki, więc jak ktoś ma życzenie taki kwiat podarować swojej drugiej Połówce to jest to znakomity podarunek.
Zapraszam do wypiekania, łatwo i smacznie.
                Składniki:
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g roztopionego masła
  • 3-4 łyżki startej na drobnych oczkach czekolady gorzkiej
  • cukier puder do posypania
  • 2 łyżki posiekanych orzechów ziemnych
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła do smarowania
 Drożdże rozpuściłam w mleku, dodałam cukier, sól, mąkę i ostudzone rozpuszczone  masło.
Wyrobiłam jednolite i elastyczne ciasto.
Ciasto podzieliłam na 2 części i rozwałkowałam je na placki o średnicy ok. 30 centymetrów.
Na blaszce do pieczenia ułożyłam papier do pieczenia a na nim jeden krążek ciasta.
Środek placka na blaszce posmarowałam rozpuszczonym masłem zostawiając brzeg ok. 2 centymetrów a potem posypałam placek czekoladą i orzechami.
Przykryłam placek drugim krążkiem ciasta i zlepiłam brzegi.
Teraz - najlepiej nożem do pizzy - ponacinałam ciasto na 16 trójkątów zostawiając środek nie przecięty ( środek ok. 12 cm średnicy zostaje bez nacięcia ).
Każdy nacięty kawałek  podnosimy i skręcamy trzy razy wokół własnej osi i zlepiamy parami lekko podwijając brzegi.
Blachę z kwiatem odstawiłam do wyrośniecia na ok. 30 minut.
Wierzch po wyrośnięciu posmarowałam roztopionym masłem.
Piekłam 25 minut w temperaturze 180 C.
Po przestygnięciu posmarowałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Pomysł z wydania specjalnego PP 10/2013

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger