niedziela, 12 stycznia 2014

Pączki z ziemniaków

Ponieważ ostatki niedługo a i tłusty czwartek po drodze zachęcam Was do wypróbowania pysznych, szybkich i rewelacyjnych w smaku pączków.
Na pewno będą Wam smakowały.
Pączki z ziemniaków.


                 Składniki:
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 85 g masła
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka
  • ok. 500 g maki pszennej
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • powidła śliwkowe do nadziania
  • olej + smalec do smażenia
Ugotowane ziemniaki przecisnęłam przez praskę i dodałam do nich pokruszone drożdże, 3 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru oraz trochę mleka.
Dobrze masę wymieszałam.
Odstawiłam przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Do wyrośniętych ziemniaków z drożdżami dodałam żółtka, resztę mąki, mleka, szczyptę soli i cukru oraz roztopione i przestudzone masło.
Wyrobiłam gęste i sprężyste ciasto.
Jeśli będzie zbyt rzadkie to dodajemy mąki.
Odstawiłam pod przykryciem aby ciasto urosło.
Potem z ciasta odrywałam małe kulki, rozpłaszczałam na dłoni.
Na rozpłaszczone kółko nakładałam łyżeczkę powideł śliwkowych i zalepiłam brzegi ciasta tak aby powstała kulka.
I tak do końca ciasta.
W czasie jak lepiłam pączki nastawiłam tłuszcz - olej rzepakowy ze smalcem - aby się rozgrzał.
W tym czasie pączki trochę urosły. 
Na bardzo gorący tłuszcz wkładałam pączki i piekłam na rumiano z obu stron na koniec sprawdzając patyczkiem czy się upiekły.
Osączałam pączki na ręczniku papierowym.
Następnie posypałam je cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis na pączki dostałam od koleżanki w pracy Ani.

13 komentarze

  1. Też smażę pączki z ziemniakami, są wilgotne, puszyste i dłużej zachowują świeżość. Radzę jednak do ciasta dodać trochę spirytusu, wtedy nie nasiąkają tak mocno tłuszczem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje nie naciągały, może dlatego ze miałam bardzo goracy smalec w tłuszczu do smażenia.

      Usuń
  2. ja nie czekam ,żeby urosły ...przepis mam od ponad 20 lat od starszej pani...

    OdpowiedzUsuń
  3. Bułkę i chleb już z ziemniaków jadłam, ale pączków nie;-) Bardzo ciekawy przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. FAJNY PRZEPIS GODNY WYPRÓBOWANIA!

    OdpowiedzUsuń
  5. Szczerze powiem, że pojęcia nie miałam o pączkach z ziemniaków ! Ile to można się nauczyć... dzięki blogowym koleżankom :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak i tu się z Tobą zgadzam, doświadczenie innych bezcenne.

      Usuń
  6. Jeszcze takiego przepisu nie robiłem na pączki trzeba wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  7. Znam taki przepis-choć troszkę inny ,ale z ziemniakami.Pączki są pyszne,dobrze się pracuje z ciastem,długo świeże ,leciutkie ,pycha.Polecam.Alosza.:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda,ciasto jest plastyczne a pączki długo świeże o ile nie zostana pożarte.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger