wtorek, 21 stycznia 2014

Gulasz z dynią i grzybami

Macie dynię i mięsko wieprzowe ?, no to pędźcie do kuchni i gotujemy.
Gulasz jest bardzo aromatyczny i przepyszny, doskonały na obiad i późną kolację.
Zapraszam serdecznie.
                    Składniki:
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 500 g dyni
  • 1 bakłażan
  • 1 główka czosnku
  • 3-5 łyżek sosu sojowego
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szklanki wody
  • garść małych podgrzybków
  • olej rzepakowy
 Na początek ubiegając pytania napiszę że tak jest tu główka czosnku która po rozgotowaniu ma przyjemny maślany smak i nie będziecie ani "pachnieć" czosnkiem a także nie zaszkodzi on waszej wątrobie, jest bardzo delikatny.
Ząbki czosnku obrałam i poprzekrawałam na ćwiartki.
Mięso oczyściłam z włókien i pokroiłam na mniejsze kawałki a dynię po obraniu ze skórki pokroiłam w kostkę ok. 2 centymetrową, bakłażana natomiast wraz ze skórką również w taką samą kostkę.
Grzyby oczyściłam i przepłukałam na sicie.

Na rozgrzanym oleju podsmażyłam czosnek a następnie włożyłam na patelnię mięso i podsmażałam na rumiano, wtedy wlałam sosu sojowego i wrzuciłam kostki dyni i bakłażana a także grzyby.
Podlałam wszystko wodą, posypałam ziołami prowansalskimi i dusiłam pod przykryciem do miękkości.
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. 
Smacznego.
Inspiracja tutaj [ klik ]

5 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger