czwartek, 16 stycznia 2014

Dyniowe łazanki z sosem z opieniek

Zapraszam dziś na same pyszności.
Makaron dyniowy zrobiony z pure z dyni [ klik ] a do tego przepyszny i aromatyczny sos z opieniek - miałam mrożone.
Można użyć boczniaków ostrygowatych albo pieczarek też będzie ok.
Łazanki dyniowe z sosem.


Składniki na łazanki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki pure z dyni
Składniki na sos:
  • 100 g małych opieniek
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki curry indyjskiego
  • szczypta mąki
  • 2 łyżki śmietany 36 %
  • 1 cały brokuł
  • 1/2 szklanki pure z dyni
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  • Mąkę wysypałam na blat, dodałam jaja i szczyptę soli a także pure z dyni i wyrobiłam gładkie ciasto makaronowe.
  • Ciasto uformowałam w kulę i przykryłam na 3 minuty miseczką.
  • Potem ciasto rozwałkowałam na placek grubości 2 mm podsypując mąką i pokroiłam placek na paski a potem na kwadraty.
  • Przemieszałam kluski z mąką i zostawiłam na 10 minut aby przeschły.
  • W tym czasie w garnku zagotowałam wodę z solą i na wrzącą włożyłam kluski.
  • Gotowałam 5 minut od wypłynięcia łazanek.
  • Brokuła pokroiłam na różyczki i blanszowałam 3 minuty we wrzącej wodzie.
  • Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam na nim posiekane szalotki, czosnek i papryczkę chili.
  • Następnie na patelnię dodałam umyte i osuszone kapelusze opieniek.
  • Smażyłam aż były miękkie, ok. 5 minut.
  • Wtedy zasypałam grzyby szczyptą mąki, przemieszałam i zalałam bulionem drobiowym.
  • Dodałam wówczas różyczki brokuła, curry indyjskie oraz pure z dyni.
  • Wszystko zagotowałam i smażyłam jeszcze jakieś 3 minuty.
  • Na koniec dodałam śmietankę, zagotowałam i doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
  • Wszystko wymieszałam i na patelnię włożyłam łazanki, jeszcze raz podgrzałam i danie gotowe.
Smacznego.
Przepis własny.

6 komentarze

  1. łazanki domowej roboty? pychotka.
    Mam dynię, podgrzybki mrożone...
    Zrobię taki obiad w przyszłym tygodniu.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis :)
    Zastanawiam się, jak bardzo zmienię cały zamysł przepisu, jeśli grzyby zastąpię pieczarkami...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie inny smak to prawda ale także pyszny.
      Opieńki maja specyficzny smak, robiłam tez z pieczarkami i wyszlo super.

      Usuń
  3. ale bym zjadła takie danie:D pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger