poniedziałek, 20 stycznia 2014

Chleb razowy 100 % żytni

Zapachniało pieczywem na mym blogu ale świeże bochenki uwielbiam i piec i zajadać z masłem.
Nic nie zastąpi świeżego pieczywa wprost z własnego piekarnika.
Dziś przedstawiam Wam chleb razowy 100 % żytni.
Jest to chleb z mieszanki : "Chleb na Zdrowie", zachęcam do zajrzenia i zapoznania się z ofertą, bo jest bardzo ciekawa.
                    Składniki:
  • mieszanka chleba razowy 100% żytni z Chleb na Zdrowie
  • woda
Zawartość torebki zalałam dość ciepłą wodą i zostawiłam  na dwie godziny do namoczenia a po dwóch godzinach dodałam zawartość pozostałych dwóch torebek i mieszałam mikserem 20 minut.
Potem odstawiłam ciasto aby odpoczęło na 30 minut.

Potem przełożyłam ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy i odstawiałam pod przykryciem na ok. 90 minut do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu chleb wstawiłam do nagrzanego do 220 C piekarnika, spryskałam go wodą i piekłam 5 minut po czym zmniejszyłam temperaturę do 180 C i piekłam jeszcze 30 minut.
Po upieczeniu wyjęłam z formy i studziłam na kratce.
Smacznego.

3 komentarze

  1. Nie jest napisane ile wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest chleb z gotowej mieszanki a na opakowaniu jest napisane ile wody potrzeba. Proszę wejść na stronę,- link podany - znaleźć mieszankę na chleb razowy 100% żytni i przeczytać Drogi Anonimie.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger