piątek, 27 grudnia 2013

Śledzie w majonezie

Jest to danie z naszego wigilijnego stołu ale znakomite będzie na sylwestrową przekąskę.
Śledzie są przepyszne, sama byłam zaskoczona ich smakiem i podjadałam co chwilę zanim jeszcze się "przegryzły".
            Składniki:
  • 500 g płatów śledziowych 
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 duża cebula
  • 125 g majonezu
Śledzie moczyłam w zimnej wodzie przez godzinę.
Odcedziłam, osuszyłam i pokroiłam na kawałki po skosie.
Cebulę pokroiłam w drobną kostkę a jabłko starłam na tarce o grubych otworach.
Do miski włożyłam majonez, dodałam sok z cytryny, cukier oraz pokrojoną cebulę i wszystko wymieszałam.
Potem włożyłam do majonezu śledzie, ponownie wymieszałam i zostawiłam aby się "przegryzły" na minimum 24 godziny w lodówce.
Smacznego.

2 komentarze

  1. Kocham śledzie pod różnymi postaciami.
    Ponieważ nie jem śmietany, jogurtu to takich nie przyrządzam.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śledzie lubię i chętnie przyrządzam:)))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger