wtorek, 17 grudnia 2013

Pesto z liści rzepy białej

W Lidlu można obecnie zakupić białą rzepę w pęczkach po trzy rzepki.
Liście są tak zdrowe i jędrne że postanowiłam zrobić pesto i  muszę Wam powiedzieć że jest rewelacyjne.
Zachęcam do robienia i smarowania kanapek, zdrowo i pysznie.
Można też oczywiście zajadać z makaronem, pełna dowolność.
                 Składniki:
  • liście z 3 bulw rzepy białej
  • 80 ml oleju z pestek winogron
  • 3 łyżki uprażonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki parmezanu
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • sól
 Liście oderwałam od bulw i umyłam je a potem osuszyłam.
Czosnek obrałam, jak macie małe ząbki to dwa koniecznie.
Orzechy uprażyłam na suchej patelni.
Do blendera wkładałam po kolei liście pokrojone, potem czosnek, olej, orzechy i parmezan - jest obecnie do nabycia w Lidlu.
Wszystko razem zmiksowałam i doprawiłam pieprzem i solą a także sokiem z cytryny.
Smacznego.
Przepis własny.

1 komentarze

  1. Hmm, świetny pomysł. Faktycznie jest biała rzepa.
    Jak będzie w piątek to kupie i zrobię.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger