piątek, 8 listopada 2013

Schab po beskidzku z kapustą kwaszoną

Pyszne i pożywne danie z gatunku "szybko i smakowicie".
Danie przygotowałam z mieszanki którą otrzymałam od Royal Brand.
Smakowite i szybkie, zachwyciło domowników.
W mieszance bez konserwantów znajduje się: papryka czerwona, kapusta kwaszona, czosnek, kapusta suszona.
Danie dość szybko trafia na talerze trzeba tylko mieć mięso schabowe.
Ja swoje danie trochę zmodyfikowałam, efekt rewelacyjny.
                   Składniki:
  • 5-6cienkich kotletów schabowych
  • 1 marchewka
  • 5-6 małych ziemniaków
  • 1/4 główki kapusty białej
  • 1 nieduży brokuł
  • 400 ml wody
  • mąka do panierowania
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 1 łyżka mąki
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • olej rzepakowy do smażenia
Schab lekko rozbiłam ręką, panierowałam w mące i smażyłam z obu stron na złoty kolor.
Zdjęłam kotlety z patelni a na patelnię wrzuciłam mieszankę Royal Brand, zalałam wodą i dusiłam 15 minut.
Dodałam ugotowaną kaszę i wymieszałam.
Na dno naczynia do zapiekania wlałam  3łyżki oleju, położyłam 1/2 mieszanki z kaszą a na nią poszatkowana kapustę, powciskałam małe ziemniaczki, wcześniej obrane.
A także ułożyłam pokrojona w plastry  marchewkę.
Na marchewce ułożyłam usmażone kotlety i przykryłam drugą porcją mieszanki z kaszą.
Piekarnik rozgrzałam do 170 C i wstawiłam naczynie z zapiekanką na 30 minut.
Brokuła blanszowałam 3 minuty i po 30 minutach zapiekania ułożyłam go na wierzchu naszej zapiekanki i wszystko polałam śmietanką wymieszaną z mąką.
Zapiekałam jeszcze 20 minut.
Smacznego.
Pomysł od Royal Brand.

3 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger