sobota, 3 sierpnia 2013

Ciasto rabarbarowe z kruszonką

Na straganach jeszcze pełno rabarbarowych piękności i dlatego zachęcam do upieczenia tego oto ciasta.
Ja swoje pierwsze piekłam jak kwitły bzy stąd i na zdjęciach bez lilak a teraz tylko delektujemy się smakiem.

                    Składniki na ciasto: ( tortownica 26 cm )
  • 250 g mąki
  • 120 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajo
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli
                    Do nadziania:
  • 500 g rabarbaru
  • 100 g masła
  • 150 g cukru
                     Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • cukier puder do posypania
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 100 g cukru

Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy w kulę i owijamy folią spożywczą a następnie umieszczamy w lodówce na 60 minut.
Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki ok. 3 cm.
Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy rabarbar ok. 5 minut.
Dodajemy cukier i dalej smażymy aż woda odparuje.
Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na okrągły placek tak aby wylepić dno i boki - do 2 cm tortownicy, wysmarowanej masłem.
Na cieście układamy przestudzony rabarbar.
Ze składników na kruszonkę zarabiamy sypką kruszonkę i zasypujemy rabarbar.
Ciasto pieczemy w 180 C przez ok. 35 - 40 minut.
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
                Pomysł własny.

2 komentarze

  1. uwielbiam takie ciasta z owocami, a z rabarbarem musi być przepyszne. Może się skuszę i zrobię niedługo.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger