poniedziałek, 3 czerwca 2013

Kalarepa w zielonym cieście owsianym

Takie placuszki na śniadanie to pyszny początek dnia.
Dodałam do ciasta odrobinę zielonego barwnika dla fajniejszego efektu ale jeśli ktoś nie ma życzenia na barwnik niech doda sok ze szpinaku lub wcale nie dodaje.
Pełna dowolność.
Zapraszam.

              Składniki:
  • 1 duża kalarepa
              Na ciasto:
  • 2 jaja
  • 10 pełnych łyżek mąki owsianej
  • czarna cypryjska sól
  • na czubku noża barwnika zielonego - mam w proszku
  • 100 ml jogurtu naturalnego

Kalarepę obieramy i kroimy na plastry grubości 1/2 centymetra.
Jaja ubijamy z solą i dodajemy jogurt a następnie cały czas ucierając dodajemy po łyżce mąkę owsianą i na koniec barwnik.
Mieszamy jeszcze raz - ciasto ma być gęste.
Na rozgrzanym oleju smażymy zanurzone w cieście krążki kalarepy do momentu aż placki będą ładnie zrumienione.
Kalarepa będzie wtedy lekko chrupiąca.
Podajemy polane jogurtem i posypane czarną solą cypryjską.

 Smacznego.

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger