środa, 1 maja 2013

Pieczone buraki w sosie jogurtowym z miętą

Ta wspaniała przystawka jest pomysłem Roberta Makłowicza a smakuje wybornie.
Zachęcam do spróbowania bo buraki to takie pyszne warzywo a tak mało używane w naszych kuchniach.
Zapraszam serdecznie:
                 Składniki:
  • 500 g buraków
  • 250 ml naturalnego gęstego jogurtu
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
  • szczypta cukru
  • 1/2 pęczka świeżej mięty
  • 1 łyżka oliwy
  • l
Buraki pieczemy w foli aluminiowej w piekarniku aż zmiękną.
Ostudzone obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i przekładamy do miski.
W osobnym naczyniu mieszamy sok z cytryny z cukrem i solą aby się rozpuściły, dodajemy jogurt, oliwę oraz posiekaną miętę.
Dokładnie mieszamy.
Zalewamy buraki sosem, całość chłodzimy w lodówce.
 Smacznego.   

3 komentarze

  1. Wygląda samkowicie :) a można jakoś zastąpić miętę bądż ją pominąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz jeszcze zastąpić miętę melisa a jak już pominiesz to też będzie dobre ale będzie miało zupełnie inny smak. Mięta dodaje orzeźwienia buraczkom.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger