piątek, 31 maja 2013

Ośmiornica z makaronem w sosie pomidorowym

Zakupiliśmy w Lidlu mini ośmiorniczki na wyraźne życzenie Przemka.
I co teraz, ochota na spożycie wielka ale czy damy radę?
Od czego przyjaciele z FB ? Grzegorz poznał mnie z Danusią a Ona podała jak można przyrządzić ośmiornicę.
Obraniem jej zajął się Przemek natomiast resztę  wspólnie dokończyliśmy.
Teraz z całą stanowczością powiadam Wam że jest to pyszne mięso, nie porównam smaku do niczego bo jest to smak inny niż wszystkie ale pyszny.
Miękkie i pyszne mięso będzie naszym ulubionym i nieraz zakupimy ośmiornicę i zjemy ze smakiem wspominając że dzięki niej zaczęła się bardzo miła znajomość z Danusią.
Jak oprawić ośmiornicę najlepiej zobaczcie tutaj [ klik ].
Ja nie potrafię Wam słowami tego opisać.

Resztę zaraz Wam podam.


   
                 Składniki:
  • 2 nieduże ośmiornice
  • 100 ml oliwy
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
  • 2 liście laurowe
Ośmiornicę oczyścić jak w linku powyżej a następnie dobrze wypłukać pod bieżącą wodą.
Posiekany czosnek, pieprz i liście chwilę podsmażamy na rozgrzanej oliwie, po czym wkładamy ośmiornicę i podlewamy winem.
Gotujemy na wolnym ogniu ok. 45 minut.
Wyjmujemy i kroimy na kawałki lub podajemy w całości.
1 szklankę wywaru przecedzonego zostawiamy.

                     Dodatkowo potrzeba:
  • 200 g makaronu Deluxe - Lumaconi z semoliny pszenicy twardej
  • ok. 250 ml przecieru z pomidorów lub pomidory z puszki
  • 1 szklanka wywaru z gotowania ośmiornicy
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • cukier
  • sól
  • 3 łyżki posiekanych ziół;oregano, bazylia, tymianek, majeranek
  • garść świeżego szpinaku

Makaron gotujemy ok. 15 minut gdyż jest on wykonany z semoliny pszenicy twardej, odcedzamy.
Na patelnię wlewamy przecier, wywar z gotowania  ośmiornicy oraz pastę pomidorową i gotujemy aż zgęstnieje.
Wtedy dodajemy posiekane zioła, cukier i sól do smaku, mieszamy.
Do sosu dodajemy makaron i mieszamy aby sos oblepił muszle.
Wkładamy do sosu ośmiornicę aby się ugrzała.
Szpinak myjemy i osuszamy.
Na talerzu układamy liście szpinaku, wykładamy na niego nasz makaron z sosem i macki ośmiornicy albo całego osobnika.

Życzę smacznego.
Przepis dołączam do Akcji "Czas na szpinak 3!"

5 komentarze

  1. Byłam wczoraj w Lidlu i nie mogłam się do tych ośmiorniczek przekonać jakoś :) Skoro mówisz, że są takie dobre to chyba spróbuję je zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  2. nie wiem czy bym się odważyła zjeść coś takiego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja mam ochotę na to danko.Tylko muszę kupić tego potwora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak się pospieszysz to może w Biedronce jeszcze są. Życzę smacznego.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger