piątek, 17 maja 2013

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym z grzybami

Jakież to było pyszne.
Zachęcam do zrobienia, ja użyłam gołąbków zielonawych do gotowania ale inne grzyby czyli pieczarki i boczniaki też będą ok.
Natomiast zwolennikom chrzanu powiadam że to bardzo dobre połączenie: grzyby i chrzan.
Zapraszam serdecznie.

                     Składniki:
  • 500 g gołąbków zielonawych
  • 6 białych kiełbasek surowych
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
  • 100 ml śmietany 30 %
  • 3 łyżki świeżo startego chrzanu
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka mąki
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz


Kiełbasy sparzyć w 1 szklance wody ok. 15 minut, wyjąć, przestudzić a wywar zachować.
Po przestudzeniu kiełbasy pokroić w plastry.
Na maśle i oleju zeszklić posiekane szalotki, wrzucić na patelnię grzyby pokrojone.
Wcześniej grzyby należy obgotować i odcedzić na sicie.
Na patelnię dodać posiekany rozmaryn.
Dusić jakieś 4-5 minut.
Do wywaru z kiełbasy przekładamy zawartość patelni oraz pokrojoną kiełbasę.
Wszystko należy zagotować.
Potem mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody, dodajemy śmietanę i mieszamy, wlewamy do kiełbasy.
Ponownie gotujemy.
Na koniec wsypujemy majeranek rozcierając go palcami dla mocniejszego aromatu.
Na koniec ścieramy chrzan i dodajemy go do potrawki.
Zakwaszamy wszystko sokiem z cytryny.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z bagietką lub innym ulubionym pieczywem.
Smacznego.

1 komentarze

  1. ale bym zjadła, matko boska O.o
    zapraszam na moje pierwsze rozdanie! www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger