niedziela, 28 kwietnia 2013

Szynka na sposób węgierski

Pyszny kawał mięsa do obiadu albo na kanapki.
Wybór pozostawiam Wam, powiem tylko że mięso jest kruche i aromatyczne i zachęca do zjedzenia niejednego plasterka.
Szynka z garnka rzymskiego.

     Składniki:
  • 1200 g mięsa od szynki 
 Marynata:
  • 100 ml wina różowego
  • 50 ml oleju z czosnkiem
  • 1 łyżeczka węgierskiej ostrej pasty z papryczek chilli
  • kilka gałązek oregano
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
Dodatkowo:
  • 6 niedużych ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1/2 bulwy selera
  • 50 ml oleju z czosnkiem
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki estragonu
  • 1/2 łyżeczki szałwii

Przygotowanie:
  • Mięso umyć.
  • Składniki marynaty wymieszać i zalać nim mięso.
  • Zostawić na 24 godziny w chłodnym miejscu.
  • Garnek rzymski moczyć w zimnej wodzie przez 20 minut a następnie osuszyć.
  • Do garnka przełożyć mięso i polać je marynatą.
  • Przykryć garnek pokrywką i wstawić go do zimnego piekarnika i piec od osiągnięcia temperatury 180 C przez 45 minut a potem bez przykrycia jeszcze 10 minut polewając szynkę sosem z pieczenia.
  • Do mojej pieczeni podałam ziemniaki pieczone i frytki z marchewki i selera.
  • Ziemniaki kroimy na ćwiartki a marchewkę i selera w słupki.
  • W naczyniu żaroodpornym mieszamy wszystkie warzywa z ziołami i olejem i pieczemy pod przykryciem 15 minut a potem bez przykrycia do zrumienienia warzyw.
Smacznego.

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger