Pewien Maciek ugotował je dla swojej Wiesi a ona zachwalała i pochwałom nie było końca.
Postanowiłam sobie je ugotować i Wy również gotujcie bo pyszne są.
Flaczki z boczniaków.
Składniki:
- 3 marchewki
 - 1 pietruszka
 - 1/4 bulwy selera
 - mały por
 - 250 g boczniaków
 - 1 łyżka masła klarowanego
 - 1500 ml bulionu drobiowego
 - 1 duży ząbek czosnku
 - 2 cebule szalotki
 - 1 łyżka oleju
 - 2 łyżki przyprawy do flaków
 - 1 łyżeczka imbiru mielonego
 - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
 - 1 łyżka majeranku suszonego
 - 2 łyżki posiekanego majeranku świeżego
 - sól morska
 - pieprz czarny
 
Na lane kluski:
- 3 jaja
 - 3 łyżki mąki pszennej
 - sól morska
 
Przygotowanie zupy:
- Marchew, pietruszkę, seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych otworach.
 - Pora kroimy w plasterki ok. 1/2 cm grube.
 - Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy ok. 5 minut.
 - Cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na oleju.
 - Boczniaki kroimy w paski - flaczki i smażymy na maśle klarowanym.
 - Następnie cebulę z czosnkiem oraz boczniaki wrzucamy do wywaru z warzyw.
 - Gotujemy 5-8 minut.
 - Dodajemy wszystkie przyprawy i dosmaczamy solą i pieprzem.
 - Z jaj i mąki widelcem rozrabiamy gładkie ciasto i na wrzącą zupę przez widelec cienkim strumieniem lejemy.
 - Kluseczki muszą się chwilę pogotować.
 - Zupa jest przepyszna, spróbujcie sami.
 
Przepis od Maćka.
2 komentarze
Robiłam też takie flaki i są świetną alternatywą dla tych co nie lubią tradycyjnych :)
OdpowiedzUsuńRobiłam takie flaki i są świetną alternatywą dla tych co nie lubią tradycyjnych:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.