środa, 10 kwietnia 2013

Chrupiąca ciabatta

Bardzo serdecznie polecam ten rodzaj pieczywa bo można je jeść do wszystkiego.
Jest mało pracy a efekty rewelacyjne.
Tak o ciabacie mówi Wikipedia:
Ciabatta – włoski biały chleb, zrobiony z mąki pszennej i drożdży.
Bochenek jest wydłużony, szeroki i płaskawy.
Po włosku słowo ciabatta oznacza "kapeć, łapeć".
Ciabatta, włoski chleb.

  
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 850
  • 50 g drożdży
  • 3 łyżki mleka
  • 1/4 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie ciabatty:
  • Do dużej, ciepłej miski wkładamy połowę drożdży, wlewamy 150 ml letniej wody, letnie mleko, oraz miód.
  • Mieszamy wszystko na gładką masę.
  • Następnie dodajemy 1 szklankę mąki i ponownie mieszamy.
  • Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia.
  • Pozostałe drożdże mieszamy z 250 ml ciepłej wody i wraz z oliwą dodajemy do zaczynu w misce po wyrośnięciu.
  • Mieszamy, dodajemy mąkę i sól i drewnianą łyżką wyrabiamy ciasto minimum 5 minut.
  • Ciasto powinno być luźne ale elastyczne.
  • Miskę ponownie przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do momentu aż ciasto potroi swoją objętość.
  • Wyrośnięte ciasto ostrożnie dzielimy na dwie części.
  • Rękami obsypanymi mąką delikatnie formujemy bochenki.
  • Wierzch spłaszczamy ręką i obsypujemy mąką.
  • Przekładamy bochenki na blachę i zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
  • Pieczemy w 220 C ok. 15 minut a następne 15 minut w 160 C.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger