Bułeczki są mięciuśkie, aromatyczne i takie pyszne.
Polecam na śniadanko.
                        Składniki :
      - 50 g świeżych drożdży
 - 500 g mąki pszennej tortowej
 - ok. 50-100 g mąki krupczatki
 - 3 jajka
 - 60 g masła
 - 1/4 litra mleka
 - 3 płaskie łyżki cukru
 - szczypta soli
 - jajo do smarowania
 - czarny sezam do posypania
 
 Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i wymieszać z ok. 6-8 łyżkami mąki. 
Rozczyn przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym
 miejscu.
Rozpuścić masło.
Rozpuścić masło.
Do rozczynu dodać mąkę, 
sól, resztę cukru, wbić jajka i dokładnie wymieszać.
Dosypać tyle mąki 
krupczatki, żeby ciasto było bardzo miękkie, ale nie kleiło się  
do rąk. 
Wlać rozpuszczony, przestudzony tłuszcz i wyrobić.
Kulę ciasta należy pozostawić pod przykryciem aż podwoi swoją objętość, zagnieść ją lekko i odcinać kawałki ciasta równej wielkości, formując z nich okrągłe maślane bułeczki.
Kulę ciasta należy pozostawić pod przykryciem aż podwoi swoją objętość, zagnieść ją lekko i odcinać kawałki ciasta równej wielkości, formując z nich okrągłe maślane bułeczki.
Następnie ułożyć na natłuszczonym papierze do pieczenia, 
posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. 
Zostawić do 
podrośnięcia. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec do momentu pięknego rumianego koloru bułek.
Pyszne są z dżemem ale i z kiełbaską. 
Smacznego. 
2 komentarze
sliczne.
OdpowiedzUsuńAle nam narobiłaś apetytu:)))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.