czwartek, 18 kwietnia 2013

Arabska pasta z Libanu - hummus

Hummus to pochodząca z Libanu pasta z ciecierzycy, bardzo popularna w kuchni arabskiej oraz żydowskiej.
Znakomita pasta do bagietki prosto z pieca albo do dań kuchni arabskiej.
Ja znalazłam przepis u Ulcik [ klik ].
Pasta do chleba i nie tyko - arabski hummus.

Składniki:
  • 1 puszka ciecierzycy - 400 g
  • 5 łyżek ziaren sezamu jasnego
  • 2 ząbki czosnku
  • pół ostrej papryczki chili suszonej 
  • 5 łyżek oliwy z oliwek 
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżki posiekanych liści kolendry
  • 1/2 łyżki posiekanych liści pietruszki
Przygotowanie hummusu:
  • Ciecierzycę osączyć na sicie.
  • Zioła umyć i osuszyć.
  • Sezam uprażyć na suchej patelni i przestudzić.
  • Umieścić składniki w młynku lub blenderze i wszystko razem zmiksować na pastę.
  • Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce.
  • Zajadać na śniadanie, obiad czy kolację, pełna dowolność.
Smacznego.     

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger