sobota, 23 marca 2013

Sos paprykowy

Dla smakoszy papryki wszelakiej ten sos to kwintesencja smaków i aromatów.
Nadaje się do mięs i do warzyw a także na kanapki lub w połączeniu z makaronem tworzy samodzielne danie.
Polecam.
                     Składniki:
  •  1 czerwona papryka
  • 1 duży ziemniak
  • 1 duża cebula
  • 0,3 litra domowego keczupu
  • 1 łyżeczka czubrycy czerwonej
  • sól
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • pieprz
Paprykę, ziemniaka oraz cebule kroimy w drobna kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy najpierw cebulkę, potem wrzucamy ziemniaka i na koniec paprykę.
Gdy składniki się podsmażą należy patelnię przykryć i dusić jakieś 15 minut.
Następnie warzywa należy zmiksować na gładką masę.
Dodajemy keczup, paprykę wędzoną, czubrycę oraz posiekane chilli i doprawiamy solą, pieprzem i cynamonem.

Sos jest też idealny do dań z grilla lub innych pieczonych mięs.
jeśli nie posiadacie domowego keczupu, ja tu użyłam domowy z gruszką, dodajcie każdy inny keczup jaki Wam smakuje.

Smacznego.
Przepis bierze udział w konkursie. 

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger