środa, 23 stycznia 2013

Keksik jajeczny z solą cytrynową

Keksik jest pomysłem Ludmiły znajomej z FB i dziękuję jej za przepis bo keksik faktycznie jest bardzo pyszny.
Ja oczywiście trochę dodałam składników do przepisu Ludmiły.
A przy okazji mogłam wypróbować sól morską którą dostałam nawiązując współpracę z Royal Brand.
Sól cytrynowa z jajami okazała się pomysłem bardzo trafionym.
Zapraszam.

                       Składniki:
  • 9 jaj ugotowanych na twardo
  • 1 cebula duża
  • 1 dymka ze szczypiorem
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • 2 jaja surowe
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • pęczek posiekanej naci pietruszki 
  • pęczek posiekanego szczypiorku
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej cytrynowej Royal Brand
  • 2 łyżki sosu seczuańskiego 
  Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i siekamy drobno.
Wkładamy do miski.
Obie cebule siekamy drobno i podsmażamy na maśle, studzimy.
Przekładamy do miski z jajami i dodajemy posiekane zioła i przyprawy oraz sól cytrynową - jak ona pachnie - śmietanę oraz sos seczuański.
Mieszamy wszystko dodając jeszcze bułkę tartą.
Dodajemy do masy żółtka  a białka ubijamy na sztywno.   
Na koniec dodajemy do masy jajecznej ubita piane i delikatnie mieszamy.
Keksówkę smarujemy margaryna i wysypujemy bułką tartą.
Masę jajeczną wkładamy do formy, należy wierzch wyrównać i piec w 180 C przez 30-40 minut-do momentu aż wierzch się zarumieni.
 Smacznego.

6 komentarze

  1. To jest pycha!!! Muszę wypróbować gdyż uwielbiam danka w tym stylu np. kotlety jajeczne.
    Pozdrawiam i zapraszam do mojej ciszy serca...

    OdpowiedzUsuń
  2. U Ciebie jak zwykle pięknie i smacznie:)))Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawe i wygląda na smaczne:) można to potraktować jako zimna przekąskę?

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger