środa, 5 grudnia 2012

Babka z białek z jabłkiem i śliwkową nutellą

Nie wiemy co zrobić z białek pozostałych po robieniu ciasta kruchego.
Mrozimy i mrozimy a potem co?
No wiem tradycyjne bezy lub Pavlovą ale to może się przejeść i  dlatego polecam babkę z białek.
Pulchna, znakomita baba a jeśli dodamy jakieś owoce to już pychotka wychodzi.
Babka z białek z jabłkiem i śliwkową nutellą.

          
                   Składniki:
  • 7 białek
  • 400 g mąki pszennej
  • 240 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g margaryny lub masła
  • 3 szklanki ciepłego mleka
  • 1  łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z cytryny
  • 3 duże jabłka
  • 1 słoiczek 0,3 l śliwkowej nutelli

Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier i mieszamy tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści a piana będzie lśniąca.
Dodajemy cukier wanilinowy i dalej mieszamy.
Wlewamy ciepłe mleko.
Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na koniec dodajemy rozpuszczone masło lub margarynę.
Wszystko razem wymieszać jeszcze raz.
Tortownicę 26 cm średnicy smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Jabłka obieramy i kroimy w ósemki a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
Na dno tortownicy wylewamy tyle ciasta aby przykryło dno, na nim układamy cząstki jabłek a na jabłka wylewamy resztę ciasta.
Na wierzchu ciasta po łyżce układamy śliwkową nutellę - jak widac na zdjęciach - do wyczerpania dżemu.
Pieczemy babkę w piekarniku nagrzanym do 170 C przez 45 minut.
Smacznego.  
Pomysł własny

10 komentarze

  1. Ten przepis jest dla mnie!
    Mam białka i już beza nieco się przejadła.
    Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie:))))pozdrawiam serdecznie:))))

    OdpowiedzUsuń
  4. wlasnie pieke...

    OdpowiedzUsuń
  5. ,,,narazie piecze sie dluzej...i jeszcze....

    OdpowiedzUsuń
  6. ,,,pieklam 70 min,ale udalo sie! Dodalam jablka i 2 banany. Krystynapol@ poczta .fm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie że się udało. Jak dodałaś do ciasta 2 mokre banany to nie dziw się że piekło się dłużej. Samym jabłkom wystarcza 45 - 50 minut w zależności od piekarnika.

      Usuń
  7. Smakowalo i sasiadom... :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger