poniedziałek, 22 października 2012

Ciasto wieloowocowe.

To ciasto upiekłam jakiś czas temu i brało udział w konkursie.
Ciasto nagrody nie zdobyło ale zdobyło serca łasuchów.
Polecam serdecznie tym bardziej że można nań ułożyć owoce jakie tylko nam się zamarzą.
Ciasto wieloowocowe.

Składniki na ciasto: blaszka 25 x 35 cm
  • 250 g mąki pszennej t 650
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 150 g masła
  • otarta skórka z cytryny
  • 1 łyżka konfitur z truskawek
Składniki kremu:
  • 300 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 50 g cukru trzcinowego
  • cukier waniliowy
  • otarta skórka z cytryny
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki konfitury truskawkowej
Warstwa owocowa:
  • nektarynki
  • banan
  • winogrono jasne
  • winogrono różowe
  • śliwki
  • jabłka w syropie -  potrzeba dodatkowo 2 łyżki cukru i 2 łyżki wody
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 300 ml wina owocowego
Przygotowanie ciasta:
  • Z podanych składników oprócz konfitur zagnieść ciasto.
  • Wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Rozwałkować i wylepić natłuszczoną formę, dno i boki, ponakłuwać widelcem i piec 20 - 25 minut w 170 C.
  • Po wystudzeniu posmarować ciasto konfiturą truskawkową.
Teraz krem.
  • Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki wody a następnie rozpuścić.
  • Serki wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, skórką cytrynową i konfiturą z truskawek.
  • Dodać rozpuszczoną żelatynę i rozsmarować na cieście.
Przygotować owoce.
  • Nektarynki pokroić w pół plasterki.
  • Banana kroimy w skośne paski.
  • Winogrona kroimy na połówki i wydrążamy nasionka.
  • Śliwki obieramy z pestek i przepoławiamy.
  • Jabłka kroimy w półplasterki.
  • Robimy syrop z cukru i wody i wrzucamy pół plasterki jabłek.
  • Gotujemy 2-3 minuty i odcedzamy.
  • Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wina owocowego.
  • Zostawiamy do przestygnięcia.
  • Owoce fantazyjnie układamy na kremie i wstawiamy blachę na 30 minut do lodówki.
  • Następnie zalewamy galaretką tak aby owoce były połączone galaretką a nie w niej pływały.
  • Wstawiamy ponownie do lodówki aby galaretka stężała.
Smacznego.
Przepis własny.

7 komentarze

  1. Wygląda tak apetycznie, że ślinka cieknie.
    Uroku dodają mu pokrojone owoce.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :) Dobrze, że nie widać, jak mi ślina kapie po brodzie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. jak dla mnie - owocowego pożeracza - idealne! i łatwe w przygotowaniu, zwłaszcza gdy ma się np. kruche ciasto w zamrażarce :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja bym tam dała nagrodę. świetnie się prezentuje i pewnie tak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. już czuję zapach lata dzięki tym owocom.... ja polecam Ci drożdżówki makowo-śliwkowe, póki jeszcze śliwki są Zapraszam na http://www.alakuchniablog.starnawski.com/index.php/drozdzowe/naslodko/75-drozdzowki-makowo-sliwkowe2

    ja będę do Ciebie zaglądać:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda. Aż mi się lato przypomniało, tyle tych owoców :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger