czwartek, 6 września 2012

Ogórki z cebulą

Bardzo fajny pomysł na ogórki do słoików na zimę.
Mogą posłużyć jako jarzynka do obiadu albo dodatek do sałatek.


Składniki:
  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 300 g cebuli
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżki soli
Zalewa:
  • 2 l wody
  • 1,5 szklanki octu
  • 2 łyżki soli
  • 1/2 szklanki cukru
Do słoików: 
  • chrzan w kawałkach
  • po kilka ziaren pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • baldachy kopru
  • po 1 liściu laurowym
Ogórki pokroić w plastry 1/2-1 cm a cebulę w plasterki.
Wszystko zasypać solą i cukrem.
Odstawić na 5 godzin a potem odcisnąć i wkładać do słoików.
Do każdego słoika dodać przyprawy.
Zagotować składniki zalewy i gorącą wlać do słoików.
Pasteryzować ok. 15 minut.
Smacznego. 

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger