niedziela, 9 września 2012

Kurczak w brukseli

Danie to wyczarowałam na konkurs u Margarytki.
Brukselkę uwielbiamy a jest ona bardzo niedocenianym warzywem.
Ma w sobie takie ilości witamin, minerałów, błonnika, białka jak żadne inne warzywo a tych witamin będzie nam zaraz potrzeba bardzo dużo.
Dlatego jedzmy brukselkę.

Składniki:
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 500 g brukselki
  • 1 soczysta papryka Palermo
  • 1/2 ostrej papryczki chilli albo czuszki
  • 1/2 strąka papryki żółtej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 opakowania makaronu Chow Mein
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • marynata w płynie klasyczna -użyłam Prymat
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz cayenne-ile kto lubi- ja użyłam 1/2 łyżeczki
Ćwiartki z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki.
Zalać marynata i odstawić na min. 2 godziny.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć drobno posiekany czosnek i cienko pokrojona w plasterki cebulę.
Brukselkę obrać z wierzchnich listków i obgotować 5 minut w osolonej wodzie.
Odcedzić.
Paprykę pokroić w paski a ostrą drobno posiekać.
Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy kawałki zamarynowanego kurczaka i podsmażamy ze wszystkich stron na rumiano.
Dodajemy papryki i dalej smażymy ok. 5 minut.
Na końcu dodajemy brukselkę i podlewamy bulionem.
Zaprawiamy koncentratem pomidorowym i dusimy pod przykryciem ok.20 minut.
Doprawiamy solą i pieprzem cayenne.

Makaron zalewamy wrząca woda i po 5 minutach jest gotowy.
Układamy warzywa wraz z kurczakiem na kopcu makaronu.

 Smacznego.

2 komentarze

  1. Lubię kurczaka i lubię brukselkę, nie wiem jak będzie z wykonaniem ale zapowiada się smacznie:)))Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. A już myślałam, że wyjechał do Brukseli ;)Uwielbiam brukselkę, choć mój mąż jej nienawidzi, więc rzadko u mnie gości niestety.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger