sobota, 4 sierpnia 2012

Tapenada po mojemu czyli francuska pasta z oliwek

Uwielbiam oliwki wszelakie więc pastę robię często.
Jest pyszna i aromatyczna.
Według Wikipedii:
Tapenade – pasta, której głównymi składnikami są oliwki i kapary oraz oliwa. 
Obok nich, w zależności od wersji, w składzie mogą znaleźć się np. czosnek, bakłażan, anchois i różne przyprawy. 
Wywodzi się z Prowansji.
Zachęcam każdego kto oliwki uwielbia tak jak ja.
Tapenada po mojemu czyli francuska pasta z oliwek.

  
                 Składniki:
  • 80 g czarnych oliwek bez pestek
  • 80 g zielonych oliwek bez pestek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki octu balsamico
  • sól
  • pieprz
  • 1 mała ostra papryczka

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na pastę.
Można dodać więcej oliwy jeśli pasta jest za sucha.

Zajadamy z pieczywem na śniadanko albo jak kto lubi.
Smacznego.
Przepis kuchni francuskiej autorski.

4 komentarze

  1. też uwielbiam tapenadę, lubię ją zajadać na bagietkach z pomidorem i bazylią :)
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz słysze o tej paście o oliwki bardzo lubię, musze sprobować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmmmm <3 z pieczywem a potem paluchem lub łyżeczką z całości!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam oliwki, więc muszę sobie zrobić taką pastę.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger