niedziela, 22 lipca 2012

Konfitura z czerwonej porzeczki

Porzeczkowych przetworów ciąg dalszy.
Tym razem czerwona porzeczka, ja w ogóle uwielbiam porzeczki i ten kwaskowy smak czerwonej, mniam.
Oto konfitura.


 Składniki:
  • 1 kg czerwonej porzeczki
  • 600 g cukru
  • 1/2 szklanki wody

 Porzeczki poodrywać od szypułek, umyć i osączyć.
Z wody i cukru należy ugotować syrop.
Wrzucić porzeczki do syropu i doprowadzić do wrzenia.
Gotować ok. 1 godziny aż sok stanie się gęsty.
Następnie wlać konfiturę do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem do ostygnięcia.
Przetwory takie jak z porzeczek nie wymagają pasteryzacji gdyż mają w sobie tyle pektyn które naturalnie konserwują przetwory.
 Smacznego.

2 komentarze

  1. O proszę, u mnie też dziś porzeczkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też zrobiłam w tym roku, nieco inne proporcje tylko, już niedługo będzie przepis na blogu :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger