wtorek, 3 lipca 2012

Eklerki i ptysie z mascarpone i czereśniami

Będzie dziś test produktów Marsyl :cukru waniliowego oraz śmietan-żelu.
O produktach czytajcie na stronie.
Ja tylko napisze że śmietan-żel podnosi walory smakowe bitej śmietany i uniemożliwia jej rozwarstwianie natomiast cukier waniliowy wzmacnia walory smakowe i zapewnia piękny waniliowy zapach.

Składniki na ciasto:
  • 180 g mąki
  • 80 g margaryny
  • szczypta soli
  • 500 ml wody
  • 4 duże jaja

 Składniki nadzienia:
  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • cukier wanilinowy Marsyl
  • śmietan-żel Marsyl
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 łyżek soku z czereśni ( 2 łyżki czereśni rozparować pod przykryciem z 2 łyżkami cukru)
  • ok.300 g czereśni bez pestek

Wodę na ciasto zagotować z margaryną i solą.
Zdjąć z ognia i wsypać mąkę cały czas rozcierając masę.
Ponownie ustawić na ogniu i ucierać aż masa będzie gładka.
Zdjąć z ognia i przestudzić.
Po czym dodać jaja, wymieszać i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Wysmarować blachę ( dużą ) tłuszczem i szprycą wyciskać podłużne eklerki i małe ptysie.
Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze 20 minut.
Przygotowanie masy:
Śmietanę ubić ze śmietan-żelem na sztywno.
Serek mascarpone wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym.
Ubita śmietanę wymieszać z masą serową, dodać sok z cytryny oraz syrop z czereśni.
Wystudzone ptysie i eklerki przekroić na połowy i wypełnić masą serowo-czereśniową i napełnić połówkami czereśni.
Smacznego.

4 komentarze

  1. Pychotki :-)
    Dobrze ,że ja mogę wszystko jeść ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do udziału w akcji w czereśniowym raju

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie zjadłbym trochę tych pyszności. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger