czwartek, 7 czerwca 2012

Ogórki małosolne

Czy już w tym roku ogórki małosolne zakiszone?
Ja się w tym roku jakoś tak nie mogłam za nie zabrać ale już teraz nadrobiłam.
Najpyszniejsze ze świeżym smalcem, mniam.
Składniki:
  • 1 kg ogórków
  • 1 mała główka czosnku
  • 1 nieduży korzeń chrzanu lub kilka liści
  • kilka gałązek kopru z nasionami i łodygami
  • 1 i 1/2 łyżki soli na każdy litr wody
  • pół łyżeczki ziaren gorczycy białej
  • 10 ziaren pieprzu czarnego

 Ogórki umyć i ułożyć w słoju lub naczyniu kamionkowym.
Dodać koper, chrzan, czosnek oraz ziarna.
Wodę zagotować i rozpuścić w niej sól.
Zalać ogórki.
Docisnąć ogórki z góry kamieniem lub tak jak ja słoikiem z wodą.
Po dwóch dniach ogórki gotowe.
Jeśli macie ochotę na ogórki małosolne z miodem to zapraszam.
Ogórki małosolne z miodem
 Życzę smacznego.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger