niedziela, 10 czerwca 2012

Chleb na żurku

Długo zabierałam się do upieczenia tego chlebka a teraz żałuję bo juz dawno mogłam cieszyć sie smakiem i aromatem pysznych kromek.

 Składniki:
  • 800 g mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 16 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 500 ml żurku
  • 100 ml ciepłej wody
  • masło do posmarowania foremek  
  • płatki owsiane do obsypania foremek
  • dodatkowo czarnuszka do posypania na wierzchu


Na początku mieszamy drożdże, miód i wodę. 

Zostawiamy na ok. 5 minut. 
Po tym czasie dodajemy sól, oliwę, mąkę i żurek. 
Mieszamy mikserem z hakami. 
Ciasto będzie się lepiło, ale nie dodajemy więcej mąki. 
Przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie dzielimy ciasto na pół i obie części przekładamy do keksówek posmarowanych masłem i obsypanych płatkami owsianymi. 

Przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do wyrośnięcia. 
Ja dodatkowo jeden chlebek posypałam czarnuszką a drugi sezamem.
Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 1 godzinę . 
Aby skórka była chrupiąca, można skropić chlebek wodą pod koniec pieczenia.
Smacznego.

2 komentarze

  1. Super Chlebek! Ale ja robię z Żytniej maki i dosypuję garść pestek dyni, słonecznika i sezamu. Piekę w garnku rzymskim.
    Pozdrawiam Zygmunt

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W garnku rzymskim chlebek piecze sie rewelacyjnie i jest wilgotny.
      Pozdrawiam i ja.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger