niedziela, 27 maja 2012

Biała kiełbasa na kapuście z żurkiem

Taki misz - masz na wiosnę.
Danie smakuje wybornie nawet nie przypuszczałam że kapusta z żurkiem będzie tak pysznie się komponowała.
Polecam, spróbujcie sami.
Biała kiełbasa na kapuście z żurkiem.

Składniki:
  • 600 g białej kiełbasy
  • 800 g poszatkowanej kapusty
  • 500 ml zakwasu na żur
  • 2 pokrojone w kostkę cebule
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 5 ziaren pieprzu
  • olej
  • sól morska
  • pieprz czarny
Przygotowanie dania:
  • Białą kiełbasę zalać wodą do wysokości kiełbasy i parzyć pod przykryciem ok. 15 minut.
  • Kiełbasę wyjąć z wody a do wody wrzucić poszatkowaną kapustę.
  • Dodać ziele angielskie, pieprz, listek laurowy, sól, pieprz i gotować do miękkości kapusty.
  • Miękką kapustę zalać żurkiem i zagotować.
  • Cebulę pokroić drobno i usmażyć na maśle a następnie na patelnię dodać 1 łyżkę mąki i zrobić zasmażkę.
  • Dodać do żuru kapuścianego.
  • Kiełbasę pokroić na kilkucentymetrowe kawałki i wrzucić do kapusty.
Podawać z pieczywem i może piwo do tego?
Smacznego.
Przepis własny.

1 komentarze

  1. Doroto, przypomniałaś mi podobnie robioną kapustę przez moją babcię. Zlewała ostany żur. Zostawiała osad z niewielką ilością żurku i tym zalewała kapustę. Oczywiście nie było żadnej kiełbasy ani zasmażki. Wcześniej dodała domowego smalcu bez skwarków. Oczywiście niczym już nie zakwaszała kapusty.
    Oj, ta kapusta była wspaniała mimo, że jadło się ją z niesmarowaną kromką również domowego chleba.
    Proste jedzenie a jakie smaczne...
    Dziękuję.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger