środa, 4 kwietnia 2012

Chleb z płatkami owsianymi i płatkami suszonych pomidorów

Wiecie ja uwielbiam piec chleb i łączyć różne składniki tak aby pachniało w całym domu nieziemsko.
Ten chlebek taki właśnie jest.
Polecam.
                        Zaczyn:
  • Porcja zakwasu  żytniego ok.3/4 szklanki
  • szklanka mąki  żytniej razowej
  • szklanka letniej wody
  • Wszystko razem wymieszać i zostawić na 24 godziny
                 Chleb właściwy
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 szklanki letniej wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/6 kostki drożdży  ( zrobić papkę z wodą )
  • 3/4 szklanki otrąb 
  • 1/4 szklanki siemienia lnianego
    3/4 szklanki płatków owsianych
  • wyżej zarobiony zaczyn.
  • płatki z suszonych pomidorów do posypania chleba ( użyłam Specialite Kamis)

Wyrobić ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Foremki posmarować masłem i wysypać mąką.
Z podanej porcji wychodzą 2 keksówki.
Z podanego ciasta odłożyć ok. 3/4 szklanki na następny wypiek.
Ciasto przełożyć do foremek i wygładzić wodą.
Posypać płatkami z suszonych pomidorów

Piec 15 minut w 160 stopniach po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec ok.40 minut.
Smacznego.
Na Wielkanocny stół będzie znakomity.
Upiekłam jeszcze jeden Wielkanocny chlebek ale o nim jutro.

2 komentarze

  1. Super przepis, zapisałem i może da się coś zrobić przed świętami. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Chlebek z takimi dodatkami na pewno rozpachnił cały dom. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger