piątek, 2 marca 2012

Serwatkowy ser ricotta

W poście poniżej znajdziecie historię tego sera a teraz jeszcze raz podziękowania dla Pana Marka za ten przepis.

Serwatkowy ser jest jak "miód w gębie".
Serek z serwatki nazywam serwatkowym inni nazywają "ricottą" chociaż
podobno oryginalna włoska jest z serwatki po mleku kozim lub owczym, nazwa
nie ma znaczenia, ważne że jest znakomity.
                Składniki:
• serwatka z 4l mleka
• mleko - 1l
• biały ocet winny najlepiej jabłkowy 6%- 1/3 kubka (ok. 70ml)
                Sposób postępowania:
1.Zmieszać mleko z serwatką
2.Podgrzać do 38C i utrzymywać temperaturę przez godzinę.
Mleko się zważy i tak ma być.
3.Po godzinie podgrzać całość do 95C - nie gotować !!!
4.Przy stałym mieszaniu miotełką dodać ocet .
5.Mieszać przez dalsze 5 min. I odstawić.
6.Wychłodzić w lodówce przez 8-10h.
7.Wyłożyć durszlak gęstym płótnem i ostrożnie wylać zawartość
8.Dać do osączenia na kilka godzin
9.Osolić ser do smaku
10.Przechowywać w lodówce pod przykryciem
Mam super przepis na sernik z ricotty po włosku więc zrobię niebawem.
Smacznego.

4 komentarze

  1. Zawsze kiedy zaglądam do Ciebie myślę co też dzisiaj dobrego przyrządziłaś:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem Ci, że nie jest łatwo go zrobić i jeszcze temperaturę pilnować..wyższa szkoła jazdy :) Podziwiam Cię, naprawdę! Teraz czekam na ten obiecany przepis na sernik.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Sery kocham. :D Uwielbiam! ;D Me gusta taki domowy

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger