niedziela, 5 lutego 2012

Zapiekanka z chleba

Jak zostanie Wam czerstwy chleb to zawsze można go użyć jako bazy do zapiekanki.
Danie jest pyszne i treściwe, idealne na zimowe dni, polecam.
Zapiekanka z chleba.

    
                       Składniki:
  • 5 grubych kromek chleba
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2 jaja
  • 100 ml śmietany 12% kwaśnej 
  • 1 łyżeczka czerwonej czubrycy
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 100 g sera żółtego w plastrach

Porcja na blaszkę o wymiarach 24 x 19.
Kromki chleba pokroić w kostkę i wymieszać z jajami, śmietaną, kurkumą, solą i pieprzem.
Odstawić.
Mięso wraz z czubrycą czerwoną podsmażyć na odrobinie oleju.
Blaszkę wysmarować olejem i wyłożyć na nią chleb, docisnąć.
Na chleb wyłożyć mięso mielone a na nie groszek konserwowy odcedzony.
Na wierzchu ułożyć plastry sera żółtego.
Posypać ser czerwoną słodką papryką.
Zapiekać 20 minut pod folią w temp. 180 stopni, następnie folię zdjąć i zapiekać dalej jeszcze 10 minut.
Smacznego.
Przepis własny.

4 komentarze

  1. Robilam takie zapiekanki z chleba, ale z mięsem mielonym to dla mnie nowość..

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjem każdą zapiekankę...jak ktoś zrobi ;D
    Fajne wykorzystanie czerstwego chleba ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zapiekani, ale na taka jeszcze nie wpadłam ;) Muszę koniecznie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger