sobota, 14 stycznia 2012

Tęsknota za zwykłym schabowym

No właśnie czasami tak mam i Wy pewnie też że takie zwykłe staropolskie jedzonko chodzi za mną i chodzi aż wreszcie trzeba ziścić swoje pragnienia i jest.
Kotlet schabowy z kostką.


                      Składniki:
  • plastry schabu z kostką
  • 1 jajo
  • sól
  • ziarenka smaku
  • mąka
  • bułka tarta
Plastry schabu rozbić tłuczkiem a następnie obtoczyć je w mące.
Jajo roztrzepać z odrobiną ziarenek smaku.
Kotlety z mąki wkładamy do jaja a następnie panierujemy w bułce tartej.
Smażymy na oleju na rumiano z obu stron.
Smacznego.
Przepis kuchni regionalnej

8 komentarze

  1. Oj staropolski,to nasz schabowy nie jest,raczej prlowski:)Nie mniej jednak od czasu do czasu jest pyszny,zwlaszcza po roznych wyszukanych daniach..Anka

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie proste a takie smaczne! ja kupuję schab bez kości albo odcinam kość.

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowy obiad! O rany zjadłabym! Z ziemniaczkami i mizerią! Za przepis dziękuję-wstyd się przyznać, ale naprawdę nie wiedziałam jak zrobić schabowego :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Helen ale schabowy z kostką jest smaczniejszy i bardziej soczysty, nie odcinaj kostki i spróbuj:-)
    Ola ciesze się że mogłam pomóc:-)
    Aniu może i masz rację ale od czasu do czasu mozna go zjeść:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też często tęsknię za schabowym (za czym ja nie tęsknię;)), ale nie umiem go zrobić. Raczej filety z kurczaka w panierce - ala schabowy. Schabowe robiłam raz czy dwa, moczyłam nawet mięso w mleku. Gotowe usmażyłam, a późnij dopiekałam w piekarniku i raz tak dopiekłam, że panierka musiała pójść do kosza;) Jakieś metody, żeby wyszedł?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niesiu Ty po prostu zrób tak jak napisałam i zapewniam Cię że wyjdzie znakomicie:-)

      Usuń
  6. Ruski rok nie jadłam schabowego.
    Jakoś za nim nie tęsknię.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger