środa, 18 stycznia 2012

Sałatka gyros

Tak sobie pomyślałam że dawno jej nie robiłam a tak ostatnio mnie naszło na przyprawę do gyrosa więc jest i ona, moja ulubiona sałatka.
Będzie mała rozpusta, polecam i Wam.
Sałatka Gyros.

Składniki:
  • podwójny filet z kurczaka
  • przyprawa do Gyrosa
  • 3 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
Przygotowanie kurczaka:
  • Filet pokroić w kostkę zasypać przyprawa i wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz olejem i odstawić na 1 godzinę do lodówki.
  • Po tym czasie podsmażyć kurczakowe kąski.
Potrzeba jeszcze:
  • 1 nieduża kapusta pekińska
  • 2 - 3 cebule czerwone
  • keczup
  • 3 - 5 ogórków konserwowych
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 3 - 4 łyżki majonezu
  • 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie sałatki:
  • Kapustę pekińską pokroić drobno i 1/2 wsypać na dno salaterki, posypać pieprzem, sałatka jest warstwowa.
  • Na kapuście układamy podsmażonego kurczaka.
  • Na kurczaka ułożyć cebulę pokrojoną w pół plasterki.
  • Polać keczupem całą powierzchnię.
  • Na keczup posypać ogórki konserwowe pokrojone w kostkę.
  • Na ogórkach rozsypać kukurydzę z puszki.
  • Majonez wymieszać z jogurtem i polać kukurydzę.
  • Resztę kapusty ułożyć na majonezie.
  • Posypać pieprzem i lekko solą.
  • Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
  • Nabierać od dna aby wszystkie składniki były na talerzu.
Smacznego.
Przepis z archiwum rodzinnego.

8 komentarze

  1. To moja sztandarowa sałatka na imprezy :) Zawsze znika! Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobilabym taka salatke, ale nie mam odpowiedneigo naczynia:(

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę kiedyś spróbować tej sałatki - wygląda bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jedna z ulubionych, choć sama nie robiłam, więc zapiszę sobie Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię! :D Szczególnie jak ktoś zrobi.
    Także nigdy nie robiłam. Trzeba kiedyś zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis :) Zapraszam też do mnie na sałatkę - Gyros

    OdpowiedzUsuń
  7. ja robie tez wariant veganski zamiast kurczaka kawalki zapiekanego w gyrosie kalafiora

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger