środa, 28 grudnia 2011

Zupa grzybowa - świąteczny przysmak

Zupa jest bardzo bardzo aromatyczna bo gotowałam ją na kapeluszach suszonych podgrzybków i prawdziwków które sama ususzyłam po mojemu i włożyłam do zupy dużo grzybów.
Część kapeluszy przeznaczyłam na chipsy grzybowe
a resztę posiekałam do zupy.
Zupa grzybowa.

Składniki:
  • 400 g suszonych kapeluszy podgrzybków i prawdziwków
  • ok. 2000 ml wody
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 3 marchewki
  • kostka rosołowa grzybowa bez konserwantów
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • szczypta cukru

Przygotowanie zupy:
  • Grzyby zalać zimną wodą ok. 2 litry i zostawić na noc do namoczenia.
  • Odlać wodę i przecedzić.
  • Następnie grzyby ugotować, a następnie część posiekać do zupy.
  • Grzyby gotować z marchewką, pietruszką i selerem oraz kostką bulionową.
  • Marchewkę wyjąć zupy i pokroić w plasterki.
  • Na koniec rozrobić śmietanę ze szczyptą cukru i mąką a następnie wlać do zupy.
  • Zagotować.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Podałam z łazankami.
Smacznego.
Przepis własny.

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger