czwartek, 22 grudnia 2011

Śledzie w oleju

To kolejna propozycja śledziowa.
Takie śledziki pamiętam z dzieciństwa bo jako dziecko śledzie jadłam z apetytem.

                 Składniki:
  • płaty śledziowe ( matiasy )
  • cebula (wedle uznania )
  • olej i oliwa w proporcji pół na pół
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka octu winnego
Śledzie namoczyć na 1 godzinę.
Następnie pokroić na kawałki.
Cebulę drobno pokroić i zalać oliwą pomieszaną z olejem.
Jeśli trzeba posolić i popieprzyć.
Dodać ocet i wymieszać.
Połączyć ze śledziami.
Odstawić do lodówki na 24 godziny.
Smacznego.
Przepis rodzinny.

3 komentarze

  1. klasyczne śledzie najbardziej lubię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja gotuję wodę z octem zielem i listkiem laurowym i pieprzem.Polewam każdą warstwę śledzi i cebuli i zalewam olejem. Pycha.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger