środa, 21 grudnia 2011

Śledź w musztardzie

A oto i następny przepis na pysznego śledzika.
Znalazłam ten przepis w osiedlowej gazetce, wypróbowałam i polecam bo są naprawdę dobre. 

                   Składniki:
  • 400 g śledzi ( miałam matiasy )
  • 100 g musztardy francuskiej
  • 250 g cebuli ( najlepsza mała cebulka....ładnie potem wygląda )
  • 100 ml miodu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 100 ml oleju

Śledzie namoczyć na godzinę w wodzie.
Opłukać i pokroić na mniejsze kawałki.
Przygotować zalewę:
pokrojoną w ósemki cebulę zalać olejem,posypać odrobiną soli i piec w piekarniku 25 minut w temp 150 stopni.
Po wystudzeniu dodać ocet, miód, musztardę i wymieszać wszystko ze śledziami.

Odstawić na 24 godziny.
Przy podaniu udekorować cytryną.
Przepis dodaję do Akcji Wigilia-Zapraszamy do stołu
Smacznego!

1 komentarze

  1. Właśnie zrobiłam i widzę, że przepis to świeżynka:D
    Naprawdę pyszne, pomysł z miodem super. Nie mam piekarnika i białej cebuli i czerwona zeszklona też dobrze wygląda:D
    pozdrawiam i wesołych świąt:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger