poniedziałek, 26 grudnia 2011

Kapusta z grochem i grzybami

To jest moja ulubiona kapusta od dzieciństwa.

                     Składniki:
  • 1 kg kapusty kiszonej z marchewką
  • 1/2 kg grochu łuskanego
  • 6 łyżek oleju
  • garść suszu grzybowego ( u mnie ogonki grzybowe pokruszone)
  • sól
  • pieprz
  • 2 kostki rosołowe grzyby leśne
Groch namoczyć na noc a następnie ugotować w tej samej wodzie do miękkości.
Zrobić z grochu pure.
Kapustę drobno pokroić i ugotować (jeśli jest za kwaśna to obgotować) z olejem i kostkami grzybowymi.
Do kapusty po paru minutach gotowania dodać rozdrobniony susz grzybowy i gotować do miękkości.
Następnie do kapusty dodać pure z grochu.
Posolić jeśli trzeba,dosypać pieprzu.
Najlepiej ugotować kilka dni przed spożyciem bo im starsza tym lepsza jak to z kapustą bywa.
Smacznego.
Przepis rodzinny.

1 komentarze

  1. Również uwielbiam taką kapustę, u mnie zawsze dawało się cały groch :) Ale miłe wspomnienia przywołałaś tą kapustą :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger