niedziela, 11 grudnia 2011

Dorsz po japońsku

Zauroczyła mnie ta potrawa u   ZUZY
Spróbowałam i wyszło znakomicie.

                      Składniki:
  • 2 duże filety z dorsza grenlandzkiego
  • marchewka
  • 1 por
  • 1  łyżeczka mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz
                         Sos:
  •     1 i 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  •     2 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  •     1 strączek suszonej papryczki chilli (nie miałam i wkroiłam 1/2 strąka czerwonej słodkiej dla koloru czerwonego i dodałam 1/2 łyżeczki chilli)
  •     1 filiżanka wody 
 Dorsza ugotować na parze.
 Pora i marchewkę pokroić na kawałki o długości 3 cm, a następnie w cienkie paseczki.
Przygotować sos: połączyć wodę z mąką ziemniaczaną, dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i wymieszać wszystko z sosem sojowym oraz chilli.
Doprawić imbirem, solą i pieprzem.
Tak przygotowanym sosem zalać warzywa.
Włożyć do garnka rybę, położyć na niej warzywa oblane sosem i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 25-30 min.
Podawać z ryżem.
Ja podałam z żółtym
Smacznego.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger