piątek, 11 listopada 2011

Sernik malinowo - jagodowy na zimno

Moje wariacje na temat serników nie mają końca, stąd i ten serniczek.
Wyszedł znakomity, delikatny o zapachu lata.
Sernik malinowo - jagodowy na zimno.


Składniki: tortownica 24 cm z kominem
  • 4 serki malinowe po 150 g każdy
  • 4 serki jagodowe po 150 g każdy
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 śmietanfix
  • sok z pół cytryny
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 galaretka z owoców leśnych
  • 1 galaretka jabłko - kiwi
  • 100 g malin - miałam mrożone
  • 100 g jagód leśnych - miałam mrożone

Przygotowanie sernika:
  • Galaretkę malinową i z owoców leśnych rozpuścić każdą oddzielnie w 1 szklance wrzącej wody.
  • Schłodzić.
  • Galaretkę jabłko - kiwi rozpuścić w ilości wody podanej na opakowaniu.
  • Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, śmietanfixem i sokiem z cytryny.
  • Śmietanę podzielić na pół.
  • Serki malinowe wymieszać z połową śmietany i galaretką malinową a serki jagodowe z drugą połową śmietany i galaretką z owoców leśnych.
  • Formę - u mnie tortownica z kominem, posmarować oliwą aby potem ładnie sernik się odkleił od brzegów formy.

  • Na dno formy wylać połowę masy malinowej i powrzucać połowę malin, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
  • Na masę malinową wlać połowę masy jagodowej i powrzucać jagody, zostawić do stężenia.
  • Następnie drugą część masy malinowej i owoców a po stężeniu drugą część masy jagodowej i resztą jagód.
  • Gdy masa dobrze stężeje wylać na sernik wystudzoną galaretkę jabłko-kiwi.
  • Zostawić na co najmniej 3 godziny w lodówce.
Smacznego.
Przepis własny.

1 komentarze

  1. strasznie mi się podoba ta kolorystyczna mozaika na serniczku, no i wiadomo, smaki lata, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger