Są po prostu pyszne.
Krakowskie małdrzyki..
Składniki:
Przepis kuchni regionalnej, krakowskiej
Składniki:
- 500 g twarogu półtłustego
 - 1 jajko
 - 1 żółtko
 - 20 g masła
 - 30 g mąki pszennej T 650
 - cukier waniliowy - 1 łyżka
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - cukier puder do posypania
 - ulubiona konfitura lub świeże owoce - ja użyłam konfitury z czarnej porzeczki z domowych zapasów
 
Przygotowanie serniczków:
- Ser zmielić - raz wystarczy.
 - Dodać całe jajko i żółtko, masło i cukier waniliowy.
 - Wszystko razem dokładnie wymieszać.
 - Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz wymieszać.
 - Ciasto będzie dość gęste.
 - Ciasto nabierać łyżką i nakładać na patelnie z rozgrzanym tłuszczem - ja smażyłam na patelni z "plastrem miodu" i nie używałam tłuszczu.
 - Smażyć na złoty kolor z obu stron.
 - Posypać cukrem pudrem i podawać z ulubioną konfiturą - u mnie konfitura z czarnej porzeczki.
 
- Jak poznacie te placuszki - serniczki to też je polubicie.
 
Przepis kuchni regionalnej, krakowskiej
2 komentarze
fajne te twoje serniczki :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszelkie placki, placuszki i tym podobne :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.