sobota, 26 listopada 2011

Filety z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Zachęcam do zrobienia bo są chrupiące i pachnące.
Robiła je moja mama, teściowa, szwagierka i wszyscy są zachwyceni. 
Mięso tak podane jest soczyste i pyszne, kruche i chrupiące, polecam.
Kurczak w chrupiącej panierce.


Składniki: 
  • filety z kurczaka - ilość wedle upodobań zjadających
  • płatki kukurydziane do panierowania 
  • olej do smażenia 
Marynata:
  • 1/3 szklanki wina - u mnie różowe półsłodkie 
  • 3 łyżki oliwy 
  • papryka słodka ok 2 łyżeczek 
  • 1 jajo
Przygotowanie filetów:
Składniki marynaty wymieszać i zanurzyć w niej pokrojone na mniejsze kawałki filety z kurczaka.
Odstawić najlepiej na całą noc...jak wam się spieszy to choć na godzinę.
Płatki kukurydziane pokruszyć-ja robiłam to wałkiem do ciasta bo są dość ostre.
Obtoczyć filety w płatkach i smażyć z obu stron na rumiano.
Smacznego.
Pomysł rodzinny.

2 komentarze

  1. Bardzo smakuje mi ta wersja.Polecam jeszcze podanie w chipsach paprykowych..rewelacyjne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger